Allemannsretten er unik
Avtar S. Jasser hadde fått influensa, lå til sengs og fikk tida til å gå med å søke på hytter til salgs på Finn. Der kom han over drømmehytta.
- Laila og jeg ønsket oss en hytte av en størrelse og pris vi kunne ha råd til. Da dukket tilfeldigvis denne i Engerdal opp på skjermen, forteller Avtar S. Jasser (47). Ekteparet ringte Solheim Hytter og Tomter AS som tilbød dem å prøvebo hytta noen dager. – Vi dro hit en helg. Dermed var vi solgt, ler Laila. Først var det i hennes hjemtrakter i Finnmark de ville ha hytte, men etter årelange kontroverser med riksantikvaren droppet de byggeplanen.
Indiske Avtar kom hit til lands som 18-åring. Det handlet om å få utdannelse, som var vanskelig i hjemlandet på den tid. Som ambisiøs indier skaffet Avtar seg solid norsk utdannelse, tok jobb i kjente norske selskaper, ble etter hvert mellomleder i flere av dem – før han for ni år siden startet sitt eget selskap, Catalystone Solutions AS, som nå har ca 30 ansatte i hjembyen i India, Sandefjord og Oslo. Etter omtrent 30 år på norsk jord er han norsk som noen. Men med sin indiske kulturballast har han naturligvis reflektert over det norske fenomenet ”hytte”.
Spesielt med allemannsretten
- Jeg tror ikke dette med nordmenn og hytte er så veldig originalt. Det måtte i så fall være dragningen mot den enkle og primitive hytta. Jeg tror nok mange innvandrere som hører om nordmenns opptatthet av hytta, tror det nettopp handler om en primitiv tilværelse et sted i naturen. Men den tilhører jo en annen tid. Slik er ikke dagens hyttekultur. I dag er den preget av velstand. I hjemlandet mitt kjøper de velstående et farmhouse for å komme ut av storbyene til et fredelig fritidsliv på landet. Det er i prinsippet ganske likt det nordmenn gjør, mener Avtar. Det spesielle med det norske hyttelivet er at det er så integrert med naturen og allemannsretten. I andre land er det som regel en landeier som roper stopp om du setter foten på hans grunn.
Hytta som base for aktivitet er altså det viktigste, mener han og sikter i særlig grad til Engerdals-naturens egnethet for terrengsykling og skiturer. – Jeg er nå mer opptatt av at vi skal kose oss, jeg da, skyter Laila inn og synes gemalen med to Birkebeiner-ritt bak seg er litt for ekstrem. Men de er samstemte i at dette er den perfekte plassen for familien.
Leder selskapet fra hytta
- Vi ville ikke ha hytte på et kommersialisert sted. Vi ønsket en som lå fredelig til og hvor folk ikke bor oppå hverandre, men likevel så nær at det går an å rope og invitere naboen på en kopp kaffe. Slik ble det. Den gode kontakten med hyttenaboene er en viktig del av hyttelivet, mener Laila og Avtar. Likeså at hytta inviterer til sosialt liv med venner. De sosiale relasjonene dyrkes mer i den knappe 70 kvadratmeter store hytta i Engerdal enn hjemme på Kolbotn. - Vi har det finere her enn hjemme, påstår Laila. Annekset gjør at de stadig har andre familier på besøk.
Kolbotn-familien er flittige hyttebrukere. Når det er mulig for en travel næringsdrivende å være så mye på hytta er det simpelthen fordi utbyggeren av hyttefeltet og Engerdal kommune har lagt tingene så godt til rette. I hyttefeltet har it-mannen bredbåndtilknytning når han måtte ønske. Men han leier også kontorplass i Engerdal Næringspark. I en virksomhet som hadde 50 prosent vekst på topplinja i 2011, og som budsjetterer med like kraftig vekst både i år og i 2013 må lederjobben ha fokus også i ferie og fritid. Akkurat denne helgen feires en ny viktig avtale – nå med Posten. Store konserner som blant andre Aker Solutions, Schibsted og Storebrand er allerede på kundelisten.
- Selv om vi er dyrere vinner vi ofte konkurransen med de store internasjonale aktørene i bransjen for HR-systemer, sier Avtar fornøyd og mener både hans målrettede indiske grunnholdning, bedriftens vinnerkultur og dyktige og kreative medarbeidere er grunnlaget for suksessen.
Ekteparet er full av lovord om engerdølenes imøtekommenhet. – Her skjønner de at hyttefolket er en ressurs og hytteutbygging viktig for næringsutvikling, sier Avtar, og Laila legger til: - I motsetning til holdningen vi merket i Finnmark. Der er det som om folk føler noen er ute etter å ta noe fra dem.