Alternativet til Ludo
Håkon Gregersen (tekst og foto)
Å anspore til sysler utendørs faller ikke alltid lett for familiefar eller – mor. Men denne aktiviteten, som det stort sett bare er jegere som bedriver, kan vise seg å bli en skikkelig stimulans til utforskning av dyrene i naturen rundt hytta. Ja, settes kameraet opp på hytteveggen, kan selv det vise seg å gi ”storfangst”.
Viltkameraer er ingen ny teknologisk oppfinnelse. De har vært brukt primært til jaktformål i en tiårsperiode. I Norge har kameraene blitt mer vanlige de siste tre årene. Den senere tid har også ”mannen i gata” fått opp øynene for hvor mye moro det går an å ha med et viltkamera. Nå er prisen blitt overkommelig for noen og enhver, og kamerautvalget er blitt omfattende.
Utløses av bevegelse
Dermed er mulighetene kommet for at vi hyttefolk kan more oss med å studere alskens dyr og kryp som sniker og rusler rundt hytteveggen. Slike kameraer aktiveres av bevegelse, og knipser eller filmer for så å lagre materialet i minnet. Etter et døgn, eller flere, er det bare å hente ta kameraet tilbake til hytta og studere innholdet.
Nå må det straks presiseres at bruk av slike kameraer kommer inn under de samme reglene som kameraovervåkning. Det betyr at kamera som brukes ved egen hytte må være slik montert at det ikke ”treffer” for eksempel naboer eller folk som ellers beveger seg der det er allmenn ferdsel. Datatilsynet har i denne sammenheng utarbeidet en veiledning for å beskytte allmennhetens interesser.
Av denne framgår blant annet at kameraer ikke skal settes opp langs eller i nærheten av veier, stier og rasteplasser. I tillegg skal alle kameraer merkes med kontaktinformasjon og informasjon om formålet. (Slik informasjon skal også stå på parkeringspasser dersom det er kameraer i området).
Følg loven
Men følger du lov og bestemmelser, er det duket for nye og artige naturopplevelser. Viltkameraene utløses av bevegelse. De fleste aktiveres ved bruk av en passiv infrarød sensor, PIR. Sensoren oppfatter bevegelser i målområdet og reagerer også på varmestråling (infrarød energi). De fleste systemene leveres nå med mulighet for både film og bilder, og de har som regel også infrarød blits for fotografering i mørke eller dårlig lys. Denne spesielle blitstypen er lite merkbar for dyr. Men bilder tatt med infrarød blits/lys gir kun svart-hvite bilder.
Uansett kameravalg er PIR-sensorer det mest vanlige i handelen. Med disse kameraene er man derfor avhengig av å ha litt av funksjonaliteten til sensoren i minne, dvs infrarød varmeutstråling og bevegelse. Med andre ord er størrelsen, temperaturen til omgivelsene og om målet er jevnvarmt (dyr som holder samme kroppstemperatur uansett hvilken temperatur omgivelsene har, som pattedyr og fugl) eller vekselvarmt (dyr hvor kroppstemperaturen veksler i overensstemmelse med omgivelsenes temperatur, som hos for eksempel hoggorm, firfisle og fisk) avgjørende for hvor langt unna viltkameraet kan settes. Som en veiledende erfaring er en avstand på 1,5 meter og 12 meter tilstrekkelig for å fotografere det meste fra mus til elg.
1200-1500 kroner
En rekke ulike modeller er tilgjengelige i butikker og nettbutikker (se blant annet: www.storfangst.no, www.123friluft.no, www.wingevapen.no). På nett finnes også flere tester (se for eksempel www.klikk.no; www.njff.no) der du kan vurdere kvalitet opp mot pris. I utgangspunktet kan du få et bra kamera for 1200-1500 kroner. Noen modeller jeg har erfaring med er levert fra Moultrie, Acorn, Keepguard, Scoutguard, Birdcam og Bushnell. Modeller som jeg har hatt god erfaring med er Bushnell Trophycam og Acorn Ltl med henholdsvis 8 og 12 megapiksels oppløsning.
Viltkamera har i utgangspunktet ”snever” optikk, så ikke ha ambisjoner om de ”store” bildene. Men hvis familien har forventninger om en overraskelse eller to, er det definitivt ofte noe som ligger på lur når bildematerialet hentes fram på PC’en eller tv’en.
På trestamme
Ute i naturen kan kameraet monteres for eksempel på en trestamme i et område der du ser, eller har sett spor av fugl og dyr. Prøv å se for deg hvor dyret kan komme. Sjekk også at du får ”medlys” og ikke motlys. Motlys er noe den enkle optikken takler dårlig. Ikke fokuser mot himmel eller de lyseste feltene i målområdet. Sensoren vil definitivt trigges av sol og bevegelige skyer. Fjern alltid kvister, kvast og gress i målområdet siden dette kan trigge kameraet til å sette i gang, eller blitsen til å gå av uten at noe interessant skjer.
Unngå fukt i kameraboksen ved å smøre gummilister og foringer med silikonsmøring. Legg en pose med silika inne i kameraet om det er plass til det. Gjør deg kjent med menyen til kameraet, det er for eksempel ofte flere innstillinger på sensitivitet for sensoren. Prøv ut!
Her kommer noen gode råd til noen artige prosjekter:
Legg ut foring eller andre attraktorer som for eksempel luktestoffer. En god kilo med solsikkefrø vil definitivt kunne skape furore og gi artige nærbilder av meis, ekorn, nøtteskrike og mus med hytta i bakgrunnen!
Andre effektive attraktanter kan være litt syltetøy eller honning på en gren for å få den sky måren eller Mikkel på plass. En saltstein vil ha stor tiltrekning på elg, rådyr- og sau. Med ”saltforing” er det viktig å huske at dyrene må ha vann tilgjengelig i nærheten. Foring er også vanedannende for dyrene, så disse prosjektene bør ikke gjennomføres som en impuls i den kalde årstida.
Lykke til med fotofangsten, og les veilederen fra Datatilsynet, så du holder deg på riktig side av loven.
Noen linker til veiledning om lovtekst:
Viltkameraer for menigmann
Utvalget av viltkameraer er bredt, og det er lurt å orientere seg for eksempel via nettet. Her er et par alternativer:
Acorn Ltl
Pris kr 2000,-
Spesifikasjoner:
- 12 megapixel
- Max bildeoppløsning 4000x3000 px
- Ir-blitz som lyser ca 20 meter (for nattbilder)
- LCD skjerm på 48x35,69mm
- Minnekortplass opptil 16gb (2gb medfølger)
- Videostørrelse 640x480 20 fps
- Temperatursensor x3 rekkevidde ca 20m
- Reaksjonstid 1,2sec
- Bilder 1-3 stk pr gang
- Video 1-60 sekunder pr gang
- Kombinasjon bilde 1-3 så video 1-60 sekunder pr gang
- Time laps, tar bilde med faste intervaller uavhengig av sensorene. intervall 1 sekund til 24 timer
- IP54, Støv og sprutsikkert
- Arbeidstemperatur -30 til +70 grader
- se også test: http://www.viltkamera.no/?p=1951)
Spec Bushnell Trophy cam
Pris kr 3000,-
Spesifikasjoner
- Oppgradert modell med fargeskjerm
- Har 32 infrarøde dioder for å lyse opp i mørket med infrarødt (usynlig) lys
- Kan ha opp til ett års batteridrift med åtte batterier installert
- Kan ta opp både video, enkeltbilder eller bildeserier
- Velg mellom 3, 5 eller 8 Megapixel kvalitet
- Dag/natt auto sensor
- Justering av følsomhet
- Utløser mekanismen bruker omtrent 1 sekund fra bevegelse til første bilde blir tatt (max 3 bilder pr serie)
- Mulighet for video er også et valg du kan gjøre med dette viltkameraet.
- Bruker AA batterier, enten fire eller åtte batterier om gangen
- Tar SD kort opp til 16 GB
- Fungerer i temperaturer fra – 20 grader til + 60 grader celcius
- (se også test: http://www.fakkelmannen.no/images_hovedside//viltkameratest.pdf)