Nils Petter Dale

Artistisk i aluminium og glass

Myndighetene krevde at det ytre arealet på hytta, ikke skulle overstige 90 kvm. Kravet tvang fram en kreativ løsning i aluminium og glass.

Tekst: Tom Brodin Foto: Nils Petter Dale

For det blir noen kvadratmeter å vinne når ytterkledningen bare er på tre små millimeter. Ja, i dette tilfellet har gevinsten vist seg å være enda større, ei hytte som antageligvis er helt unik i landet vårt, som har vakt oppmerksomhet internasjonalt, og som mye sannsynlig vil bane veien for flere tilsvarende hytter. 

AluminumCabin 04

Har fått mye ros

Blant annet er bilder av hytta, som Alessandra Kosberg sammen med kollegaer i firmaet Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter har tegnet, vært utstilt i La Galerie d'Architecture i Paris.

Og hvis du prøver å søke på «aluminium cabin Norway» på Internett, kommer det opp massevis av treff, blant annet ett på verdens mest besøkte arkitektnettsted, archdaily.com. Der var hytta «project of the day» for ett års tid siden.

Lovordene er mange, men når et annet nettsted forkynner at hytta «reflects Norway’s midnight sun» blir det å ta i, ikke fordi det er noe galt med hytta, men fordi den ligger langt syd for polarsirkelen, på Nøtterøy i Vestfold.

– I samspill med naturen

Alessandra Kosberg forteller at hytta, slik den er bygd med vegger og tak i det samme materialet, og som går rett over i hverandre uten forstyrrende detaljer, må oppfattes som en abstrakt form i landskapet.

 

– I tillegg er det et samsvar mellom formen på hytta og formen på svabergene den er plassert mellom, understreker hun.

Hun forklarer at svabergene nærmest må oppfattes som vegger og er viktige for å skape uterom hvor eierne og gjestene deres kan oppholde seg på solfylte sommerdager. Hytta er formet helt etter stedet, og på den måten er det blitt tre uterom til bruk morgen, dag og kveld. Og så har arkitekten benyttet mye glass i veggflatene for å utviske skillet mellom ute og inne.

AluminumCabin 05

– Dyktige lokale håndverkere

– Arealkravene er strenge i strandsonen, og da vi måtte knipe på det utvendige arealet og samtidig forsøke å få mest mulig areal innvendig, minnet eierne oss på «Iskosset», aluminiumsbygningen som nettopp var satt opp på skimuseet i Holmenkollen. Det viste seg å være en veldig god idé, også fordi kledningen er vedlikeholdsfri.

Som Holmenkollen, hører også arkitektfirmaet til i Oslo. Men ellers er det bare brukt lokale håndverkerbedrifter, blant andre byggmesterfirmaet Evensen & Thoresen. Både dette firmaet og de andre som har vært involvert i det banebrytende hytteprosjektet, får ros fra  arkitekten og eierne for et svært godt arbeid.

Til og med en lokal seilmaker har vært brukt, for å lage seil som fungerer som tak over uterommene. De var ganske sikkert helt nødvendige gjennom drømmesommeren 2014.

AluminumCabin 06

– Nødvendig med tett samarbeid

PÅ HYTTA har vært i kontakt med den av håndverkerne som i størst grad har fått satt stempelet sitt på den spennende hytta.

– Det har vært veldig moro, ikke minst med all den internasjonale oppmerksomheten som prosjektet har skapt. «Nå har dere jammen blitt verdensstjerner», var det en bekjent som spøkefullt sa til meg da det kokte som mest på utenlandske nettsteder, forteller Jan Tore Hellevammen, som leder Hellevammens Blikkenslagerverksted på Nøtterøy.

Han forteller om et nært og godt samarbeid med arkitekten, som har tatt han og firmaet hans med på råd under hele prosessen, slik at det arkitektoniske uttrykket og de tekniske løsningene på best mulig vis kunne skape en helhet.

Nils Petter Dale

Stolte blikkenslagere

Blikkenslageren opplyser at materialet som er valgt, er sjøvannsbestandig aluminium. Det er utmerket for å stå imot saltdrevet som kan komme gjennom lufta når uværet herjer. Det mattes over tid, opplyser han, men kan også holdes blankt hvis det blir vasket og polert.

Han valgte en noe annen måte å feste platene på enn det var gjort på skimuseet. I Holmenkollen er det brukt skruer, mens både byggherren, arkitekten og blikkenslageren selv ønsket så glatte flater som mulig. Løsningen ble å poppe fast hver plate med aluminiumsnagler på den sida der den blir dekt av den neste, og så bruke en kraftig dobbeltsidig teip mot plata som ligger under.

Han synes resultatet er blitt veldig fint. Akkurat som løsningen med de skjulte takrennene, og de firkantede nedløpsrennene som er gjemt i hjørnene.

– Vi er skikkelig stolte, konkluderer han. Og glad for at vi fikk bli med på det nyskapende prosjektet. Jeg tror det kan komme flere hytter med aluminiumskledning etter hvert, spår han.

AluminumCabin_Interior_02
AluminumCabin_Exterior_Day_06