Meinert

Lading og lufting fra samme solpanel

Du er kanskje blant dem som har et solcellepanel og gjerne også skulle ha hatt en solventilator? Men det er dette med veggplassen.

Pionerbedriften Zolas Energi ordner biffen: Lading og lufting i ett og samme panel!Gründer Lars Meinert har nemlig utviklet et like genialt som enkelt konsept, solpanelet som både produserer strøm til batteriene og pusher frisk, tørr luft inn i hytta. Titusenvis av hytter drives i dag på 12 volt strøm produsert av solcellepaneler. De siste årene har også salget av solventilatorer, paneler som blåser soloppvarmet luft inn i hytta, tatt seg kraftig opp. Men kombimodellen kommer først nå. Den patentanmeldte nyvinningen presenteres på Hyttemessen på Exporamasenteret 24.-27. april.

Meinert
Denne lille dingsen, en stillegående vifte innmontert på solcellepanelets bakside, sørger for at panelet også puffer tørr, frisk luft inn i hytta. – Å bygge solcellepanelet ut til også å pushe oppvarmet luft inn i hytta, gjør du raskt og lett helt på egen hånd, mener solvarmeekspert Lars Meinert.

Såre enkelt

- Mange hytteeiere synes det kan bli vel mye saker og ting på hytteveggen. Et solcellepanel eller to tar plass. Ønsker man også en solventilator, som jo gjør underverker med inneklimaet i rå, fuktige og kalde norske hytter, ja, så må man opp med enda et panel mot sør. Det skal ofte litt veggplass til. Jeg tror derfor mange kommer til å bli begeistret over kombi-panelet som vi nå lanserer, sier Zolas-gründer Meinert.

Ideen er såre enkel: På baksiden av et tradisjonelt solcellepanel monteres en plate. Hulrommet som da skapes mellom panelets front og bakplaten, fylles med varm luft. For å hente ut den varme lufta er det i solcellepanelets bakvegg montert en liten vifte og et innsugningsfilter. Vifta får strøm fra solcellepanelet og ”pumper” luft, ca 75 kubikk i timen, gjennom en kanal inn i hytta. Løsningen koster ikke det grann i drift.

Mye mindre fuktighet i hytta

- De samme hyttene som er avhengige av strøm fra solceller er som regel også plaget av fuktig inneluft. Hytter er jo mye alene, og titusenvis av dem kjøles ned etter hvert besøk. De fleste nordmenn har opplevd å komme til en nedkjølt og rå hytte. Å varme opp hytta tar ofte mange timer. Å få den noenlunde tørr tar som regel enda lengre tid. Hva er vel da bedre enn et solsystem som sørger for at det meste av fuktigheten er blåst når du kommer inn hyttedøra. Og så er batteriene attpåtil fulladet.

Solventilatorer sørger etter hvert for bedre inneklima i tusenvis av hytter og hus. Mens du er borte fra hytta, jobber solcelleventilatoren vedvarende med å bytte ut fuktig inneluft med frisk og tørr luft fra panelet. Det skal ikke mye sollys til før den ytterst stillegående vifta begynner å arbeide.

- Blir effekten den samme som fra en ren solventilator?

- Solcellepanelet vil levere strøm minst på samme nivå som før. Mer sannsynlig er det at ladeeffekten blir høyere i og med at lufta bak nå blir avkjølt. Varmluftproduksjonen fra et kombinert anlegg blir imidlertid ca 40 prosent lavere enn fra et rent solvarmepanel.

Bruk ditt eksisterende socellepanel

Kombi-løsningen er i første rekke myntet på hyttefolket. Men å skifte ut et eksisterende solcelleanlegg med et kombinert solpanel, vil i de fleste tilfeller være meningsløst både økonomisk og miljømessig. Meinert har ikke oversett dette aspektet.

- Vi vil ikke lokke hytteeiere til å gjøre unødig store investeringer for å få glede av dette. Derfor kan vi levere et komplett monteringssett med bakplate til de som ønsker å bygge om sitt eksisterende solcellepanel til også å produsere friskluft, forteller Meinert. Et slikt monteringssett inneholder alt som trengs: En tynn bakplate i karosserifiber, boreskruer (og bits) for feste i aluminiumsrammen, innsugingsfilter, vifte, flexirør og innblåsingsventil for montering på innervegg.

Faktaboks

  • Zolas Energis solpanel er en kombinasjon av solcellepanel og solventilator.
  • Produserer strøm (140 watt) og frisk luft til innerom.
  • Patent-anmeldt i Norge.
  • Enkelt å montere.
  • Fullstendig gratis i drift, bruker kun solenergi.
  • Stillegående vifte som drives av solcellepanelet.
  • Øker solcellepanelets effekt som følge av avkjøling.
  • Gir bedre inneklima, tørr og fuktfri luft.
  • Pris komplett solpanel: ca kr 7500,-
  • Pris komplett sett for egenmontering: ca kr 2990,-