Arøya

Nytt og vedlikeholdsfritt på gammel familiegrunn

Kun varme minner er igjen. I fjor brant Solvika ned. Den røde hyttas tilfeldige påbygg er i dag erstattet med arkitektonisk, stram struktur og vedlikeholdsfrie materialer. 

Arøy vidåpen front
Familiene Brekke-Rasmussen og Svendsen slår ut hele veggen på kjøkkenet. Skyvedørene, er i likhet med alle vinduer, i aluminium og fra Saga Aluminium i Sandefjord.

Tekst og foto: Marte Østmoe

Stedet var Bjørn og Ingeborgs ferieparadis i nærmere 70 år.

- Usømmelig!

Gamle Ingeborg hadde nettopp hørt om arvinger som brutalt rev ned hytta etter foreldrene for så å bygge opp noe nytt og moderne. Dette var sommeren 2007. Søsknene Arne og Heidi hadde allerede begynt å diskutere nye løsninger.

Etter foreldrenes død, kjøpte de ut sine to søsken, valgte å brenne ned klenodiet fra 1932 og gikk i gang med å lete etter en praktisk, vedlikeholdsfri hytte med plass til to familier.  Løsningen fant de hos arkitekt Sølve Grønvold og Profilbygg i Porsgrunn. I dag er hytta 15 kvadratmeter større enn den gamle. Grunnflata måler 90 kvadrat, den er bygget i tre nivåer og gir plass til operasang, gitarøvelser, lesing, ballspill, bocciakonkurranser, dyrking av urter og mange gode måltider.

Arøy blå dør
Familienes nye hytte er tilpasset terrenget i stil og fargevalører, men brytes iblant opp med elementer av blått, som denne ytterdøra.

Inne bra, men ute best

Det er over 40 siden Arne og Anita ble kjærester. Anita har feriert her nesten like lenge som Arnes lillesøster Heidi. Damene er opptatt av kjøkkenfunksjonen. Arne dørjer etter makrell nesten daglig.

– Her et det nyrøykt makrell til frokost nesten hver eneste morgen, forsikrer Anita.

 – Vi er glade i å lage mat da skjønner du, skyter Heidi inn.

Hele sørveggen av kjøkkenet består av skyvedører i glass fra Saga aluminium i Sandefjord. Når dørene slås opp, sitter du like mye ute som inne og sommersola skinner langt inn på langbordet. Før i tiden spiste de alltid i utestua. Det er værhardt på Arøya, men selv når det blåser som verst, er det fint og lunt bak panoramavinduene. Under byggeperioden ble utestua flittig brukt. Med elektrisk stekepanne, propankomfyr og grill, kunne de herligste retter anrettes her. 

Arøya ekst
Den gamle hytta ble brent ned, og denne nye arkitekttegnete kom i stedet.

Vemodig brann

Utestua får leve en tid til, den er tross alt noe av det siste de gamle, i sin tid, satte opp og ble skånet for flammene som i oktober i fjor tok med seg rubbel og bit av foreldrenes sommerparadis. Helt siden tidlig 1930-tall kom Ingeborg og Bjørn roende fra hjemmet på Gråten i Telemark til hytta på vestsiden av Store Arøya i Vestfold. Hvor lang tid brukte de egentlig?

– I 1951 skaffet vi oss en trekogg, minnes storebror Arne. Ferden tok cirka 3 timer.

I dag har familien en skjærgårdsjeep med båtplass i Langesund. Herfra tar det bare 5 minutter ut til hytta. Arne og Anita og deres datter Marthe (29) bor i Siljan og har en liten tur med bil før de når fram til havet. Heidi og Dag, og barna Lars (21) og Eirik (16) bor i Skien.  

Kanskje er det Eirik som blir mest melankolsk med tanke på gammelutgaven av Solvika. Han tok et bevisst valg og holdt seg hjemme under den påsatte brannen.

– Vi andre satt på et skjær her ute. Heidi peker. Å brenne hytta var en vanskelig avgjørelse å ta. Det var vemodig. Sårt.

Dag er reklamemann. Han ser praktisk på tingene og påpeker at den røde hytta med dertil hvitt stakittgjerde var godt synlig både fra land og fra vann.

– Hovedpoenget med den nye hytta var at den skulle synes minst mulig i terrenget!

Arøya 4 stue

Ingeborgblå

Kun få ting ble spart fra gamlehytta. En kommode, et nattbord og noe dekkestell. Intet annet var verdt å spare på.

– Det var gammelt, men ikke antikk, mener Heidi.

Flere minner er bevart i fotoalbum eller også som klare bilder i hukommelsen.

Etter Ingeborgs ønske, var en av veggene i hytta malt i en klar, sterk blåfarge.

 

– Temmelig kontroversielt, mener Heidi. Mamma var ellers temmelig A4.

Som en hilsen fra Ingeborg går den blå fargen igjen på hoveddøra og som en smal stripe blanke, blå fliser i badeværelset. Hva gjelder badeinteriøret, var tanken at de burde være helglans sort. Igjen ble det sorte forkastet til fordel til fargen grå. I likhet med gulvet i stua, er det her valgt en grå struktur. Selv om hytta er delt inn i tre etasjer, henger det hele sammen. Slik var det aldeles ikke på gamle Solvika. Hit havnet de tingene som ikke lenger var anvendelige hjemme. Det var hummer og kanari.

Arøy bad
Badet er fra Foss bad, fra Birkeland i Kristiansand. Arne er rørlegger, så her var det han som la føringene. De blå flisene er hentet inn som en hilsen fra mor Ingeborg. I hytta fra 1932 var en vegg malt blå, etter bestemmelse fra henne. I dag er veggen borte, men erstattet av en blå hovedinngang og blå stripe på badet.

Raskt ned og fort opp

Fra brannen var slukket til den nye hytta var på plass, tok det ikke mer enn i underkant av åtte måneder. Det hører da med til historien at familiene hadde ventet i hele fire år på at kommunen skulle godta de nye tegningene.  Byggmester Fredrik Tangen fikk oppdraget i januar 2014. Snekkerne var på plass 1. april. Materialer ble fraktet ut på øya med helikopter. Mens Arne og Anita ferierte på Rhodos, reiste Solvika seg i en brukervennlig stil tilpasset nye tider.

Dag innrømmer at han holdt en streng hånd over prosjektet, men har bare gode ord å si om Tangen Bygg. De andre nikker. Heidi setter ord på følelsen: – Tangen visste ikke hva godt han kunne gjøre for oss! Også Herøya Elektro skal ha ros. Firmaet la opp elektriske løsninger som føyer seg fint inn både med tanke på stil og brukervennlighet. Etter tre og en halv måned var hytta klar. 14. juli var første feriedag på splitter ny hytte!

Sameieavtale

Den gamle hytta ble flittig brukt fra før påske til langt ut i oktober. Den nye skal heller aldri bli ensom. Med tanke på kalde høst- og vinterdager har familiene innrettet seg med sisterne. Hytteeiernes felles brønn er nemlig stengt om vinteren. Beholderen rommer 3000 liter og befinner seg i krypkjelleren under kjøkkenet. Solvika er med andre ord ikke bare et sommersted, men et feriested som kan benyttes store deler av året.

Fram til nå har familiene delt broderlig på godene. Dag har satt seg inn i ulike måter å dele brukstid og forpliktelser, og en sameieavtale for hytteeierfellesskapet kommer snart på bordet.

Jo visst trives de i hverandres selskap, men det må også skapes rom for venner.

Også en av nabohyttene eies av to familier. Disse har valgt å ha hytta annen hvert år.

Arne brummer. En slik avtale kommer ikke på tale. Som barn reiste han fram og tilbake fra Solvika fra før påske til langt ut i oktober. Slik akter han fortsatt å ha det!

Heidi repliserer: – Nei, vi må nok heller sette opp en liste uke for uke.