Brøttum - festeopprør_2808x1872[1]

Opprør på Sjusjøen

Flere hundre hytteeiere med festetomt i Brøttum Allmenning på Sjusjøen er i opprør over allmenningen. Reaksjonene er sterke over at grunneieren forsøker å få dem over på nye kontrakter og avtaler, som vil svekke vilkårene deres.

Fjellets store grunneier, Brøttum Allmenning, har nemlig tilbudt omkring 700 hytteeiere med festetomt å innløse hyttetomta for kr 300.000. I Tomtefesteloven og ifølge domsavsigelser i Høyesterett er 20- 25 ganger festeavgift angitt som riktig. Selv om ikke retten til å kreve innløsing gjelder for allmenninger burde innløsing etter vanlig praksis ha vært på kr 37.500 i de eldste tomtene, mener Tomtefesterforbundet, som har engasjert seg i hytteeiernes sak. Brøttum Allmenning krever imidlertid 200 ganger festeavgiften.

- Tar rettighetene våre
 
Skulle en hytteeier likevel finne på å kjøpe tomta til en slik overpris, forplikter han seg samtidig til å betale en årlig serviceavgift på 1500 kroner, omtrent det den årlige festeavgiften er i dag. Senere vil Brøttum Allmenning kunne justere denne årsavgiften når og omtrent som det passer dem, mener hyttefolk.
 
I et åpent brev til styret i allmenningen betegner hytteeierne Bjørn Nybakken og Erik G. Engesveen kontraktskravene for å være grådige. - Kontraktene tar alle våre rettigheter. Går vi inn på en avtale, kan BA sende regning etter eget forgodt­befinnende. Det er helt spesielt, sier Engesveen til PÅ HYTTA.

Morten Kåshagen spør om lovligheten i framstøtet fra allmenningen. - Jeg har bedt ledelsen i BA om en forklaring. Til svar får jeg at de har jussen på sin side, men de vil ikke si hvordan, sier en irritert Kåshagen.
 
 - Grenser til bondefangeri

Tomtefesterforbundet er opprørt på festernes vegne. Mens en festeavtale er lovbeskyttet og regulering av den årlige avgiften basert på strenge regler, kan en serviceavgift økes fritt.
 
- Vilkårene Brøttum Allmenning legger til grunn for en overdragelse av hytteeiendommene er på grensen til bondefangeri. Vi fraråder festerne fra å akseptere tilbudet og skrive under, sier leder for Tomtefester­for­bundet (TFF) Olaf Hansen til PÅ HYTTA.
 
Ubeskyttet

Han avviser ikke at det kan være behov for service i området, men peker på at det normale i spørsmål om slike felles anliggender (brøyting etc.) er at man oppretter felles veilag, som er lovbeskyttet.
 
- Da har hytteeiere medbestemmelse og innflytelse på økonomien, sier Olaf Hansen som anbefaler festerne å holde på sin gamle kontrakt og fortsette med å betale festeavgift, som etter loven er en rett for all framtid.

Bjørn Egil Skar i Sjusjøen vel mener grunneieren ikke har grunnlag for å kreve serviceavgift.   - Vi kommer til å forfølge saken juridisk om den ikke legges død, sier Skar. Vellaget har hatt en storm av henvendelser på medlemstelefonen fra festere på Sjusjøen
 
Dårlig økonomi
 
- Brøttum Almenning har vært konkurs. For å få selskapet på fote har vi gitt alle med festetomt tilbud om å løse inn tomta, sier Jan-Tore Hemma i Brøttum Allmenning til PÅ HYTTA. Hemme bekrefter at et av vilkårene ved innløsing er at man må betale en serviceavgift  for blant annet grunnlagsinvesteringer og felles­tjenester som allmenningen administrerer..
 
- Omfanget av servicen vi yter ovenfor festerne avgjør størrelsen på avgiften, forteller Hemma. Gjennom velforeningene kan hytteeierne si sin mening om behovet for ytterligere investeringer, fellesordninger og tjenester. 100 festere hittil har signert kontrakt om innløsning med tilhørende vilkår, fremst fordi man ønsker å eie tomta.
 
- Vi gjør som de fleste andre grunneiere og forbeholder oss retten til f.eks å legge en strømkabel over tomta i framtida. Hytteeieren skal da få kompensasjon for dette, sier Hemma, som forteller at serviceavgiften blant annet skal gå til å dekke sommervedlikehold av fellesveier, planering, rydding, merking og brøyting og drift av turstier, skiløypetraseer og annen tilrettelegging for friluftsaktiviteter.
- Er avtalen oppsigelig?
- Vilkårene blir tinglyst som en heftelse på eiendommen, sier Hemma.