Sola ordner alt - nesten
- Dette kommer for fullt!
Harald Grytten, lederen for Norsk Solenergi AS, er ikke i tvil. Nordmenn er Nordens miljøsinker. Men snart tvinges også vi til å tenke miljø og økonomi på en ny måte. På Hellerudsletta peker han sammen med Ålhytta på framtidsveien til en miljøriktig energiløsning også for hytter.
Harald Grytten, lederen for Norsk Solenergi AS, er ikke i tvil. Nordmenn er Nordens miljøsinker. Men snart tvinges også vi til å tenke miljø og økonomi på en ny måte. På Hellerudsletta peker han sammen med Ålhytta på framtidsveien til en miljøriktig energiløsning også for hytter.
Tekst og foto: Leif Magne Flemmen
Prinsippene som vises i den nye Ålhytta på Norsk Hyttesenter er ikke nye. I boliger er elementene flittig benyttet, særlig i Danmark men også i stor utstrekning i Sverige. Til hyttebruk er systemet som er satt opp sannsynligvis det aller første her til lands. Clouet er en effektiv sammenstilling av solpaneler hvor noen produserer varmt vann (termisk solvarme), andre elektrisitet og med en pelletsbrenner som backup. Alt går av seg selv, bortsett fra at pelletstanken må etterfylles fra tid til annen.
- Vi har hatt hovedfokuset på fornybar energi, forteller Harald Grytten og Bård Svardal, salgssjef i Ålhytta. Og samarbeidspartnerne har utvilsomt lagt mye energi i det komplett miljøtilpassede hyttekonseptet. Hytta er en helt ny modell, en stilig og funksjonell fritidsbolig på bare ca 50 kvadratmeter. Det spesialdesignede ”uthuset” har solenergieksperten Grytten utstyrt med en serie store solpaneler og ellers pakket inn tekniske apparater og duppeditter som til sammen leverer omtrent all den energi en moderne hytteeier trenger – uten å forurense.
Termisk solvarming
På uthustaket har Grytten montert tre store termiske solfangere. I disse strømmer vann som varmes opp og sendes til en varmtvannsbereder i bua. Gjennom store deler av året leverer de termiske panelene vann som holder så høy temperatur at den må reguleres ned til under skåldetemperatur. Sola sørger altså for at varmt vann tilføres det vannbårne varmeanlegget i hyttegulvet. Har hytta innlagt vann kommer også alt varmtvann til husholdningsbruk fra samme tank.
Strømmen kommer fra to solcellepaneler som er montert på buas yttervegg. Den kan brukes i et 12 volts anlegg eller konverteres til 230 volt, som Ålhytta har valgt. Mer krevende elektriske apparater som komfyr og kjøleskap er gassbasert.
Varmeovner og gulvvarme er store energislukere. Men er investeringen først tatt, er oppvarmingen omtrent gratis i stor deler av året. I perioder av året vil sola ikke greie jobben alene, og da tennes pelletsbrenneren. Investeringen har imidlertid sin pris, medgir Grytten: I overkant av 100.000 kroner for det tekniske utstyret. Installasjon kommer i tillegg, likeså bygget som skal bære og huse systemet. Men uthuset kan romme mer enn varmtvann og energi, det er rom for å plassere for eksempel skiutstyr.
- Midt i blinken
- 30.000-40.000 kroner av investeringen ville man uansett måttet ta som alternativ kostnad til annen teknologi. Et slikt anlegg har lang levetid og følger i prinsippet husets livsløp. Med dagens lave el-priser er det kanskje vanskelig å forsvare den økonomisk sett, men også vi nordmenn blir etter hvert innhentet av det prisnivået man har ellers i Europa. Dansker installerer slike systemer over en lav sko og fryder seg over de lave kostnadene, sier Grytten. For den som tenker miljø er dette en ideell løsning uansett priskonjunkturer.
Ålhytta merker en klar tendens til at hyttekjøpere vil ha mindre hytter. Svære palasser er ut, og mange vil også ut av hyttebyene. Av alle landets hytter er fortsatt hundretusener uten moderne infrastruktur. En stor del er gamle, men står på flotte tomter og ofte ganske øde . – Da er en slik totalløsning som den vi her tilbyr midt i blinken, tror Svardal.
Siden sola er den viktigste kompanjongen i løsningen, kan anlegget holde passe varme så å si hele året gjennom. – Du stiller bare systemet inn på ønsket vedlikeholdsvarme før du drar. Hytta holdes derved tørr og varm til neste hyttetur. I tillegg sørger en soldrevet luftblåser for å puffe inn frisk, varm og filtrert luft, fortrinnsvis når familien ikke er på hytta. Rå hytte er en saga blott.
Nå skal anlegget finjusteres og gjøres klart til vinteren.