Tegnet, bygde og innredet hytta på egen hånd uten fagbrev
- Jeg har brukt hver ledige stund på dette, men jeg har kost meg hele veien. I perioder har jeg til og med glemt bort å spise for det har vært så artig å snekre.
Tekst og foto: Karina Solheim
Nå står hytta der, helt ulik alle andre, helt unik.
- Jeg har tegnet den sammen med dattera mi, Ellen Marie (21). Vi har lagt vekt på en enkel hytte med luftig romfølelse og uten for mange ting, forteller hun.
Det har ikke vært noe arkitektfirma involvert, annet enn en byggeingeniør som har vært innom et par ganger for å godkjenne det 49 kvadratmeter store bygget.
- Hadde ikke hatt råd til hytte uten all egeninnsatsen, sier Kari Arntsen. |
Alltid likt snekring
Men Kari er ikke bare arkitekten bak hytta, hun har også egenhendig bygget og innredet den, som sitt første store byggeprosjekt noensinne.
- Jeg fikk hjelp til grunnarbeidet og råbygget av en kompis, ellers har jeg gjort det meste her selv, forteller hun.
Med det meste menes både isolering, snekring av innvendig og utvendig tak, sette inn dører og vindu, og lagt inn pipe for å nevne noe.
- Jeg har alltid likt å snekre, men jeg hadde ikke noe erfaring med hyttebygging fra tidligere, innrømmer hun.
Kari forteller at hun i løpet av byggeperioden mange ganger ble sittende og lure på hvordan hun skulle løse de ulike hindrene hun støtte på.
- Heldigvis har jeg hatt flere jeg kunne diskutert med underveis. Pappa har også gitt meg gode råd, og jeg har sett mange videoer på Youtube, forteller hun.
Kari, sier det har vært en enorm mestringsfølelse å snekre fritidsboligen.
- Jeg har bare kost meg med dette byggeprosjektet, og jeg har opplevd en utrolig stor glede av å få dette til, sier hun.
Kari hadde ingen snekkererfring før hun ga seg i kast med sitt drømmeprosjekt - egen hytte. |
Lave kostander
For at hyttedrømmen skulle bli en realitet, måtte alt gjøres så billig som mulig.
- Jeg bor alene og jobber i barnehage, og har ikke all verden med penger, sier hun.
Kari anslår at hun til sammen har brukt 250.000 kroner totalt for hytta og tomteområdet på 1.6 mål.
- Jeg har spart mye på å ikke legge inn strøm, eller vann og avløp. Jeg har installert 12 V og koblet til batterier, og har solcelle og aggregat, fortsetter hun.
For å holde prisen nede, og av miljøvennlige hensyn, har Kari handlet det meste av inventaret brukt.
- Det er mye gjenbruk her inne. Jeg har handlet alle dørene på Kjøp og salg-siden på Facebook. Det samme har jeg gjort med alle vinduene, bortsett fra de store i stua. De er nye og bestilt fra Øst-Europa, sier hun og fortsetter:
- Ovnen er også kjøpt brukt, og jeg har handlet byggemateriale når det har vært på tilbud. Gulvet kjøpte jeg billig i Sverige.
Også kjøkkenet har hun laget selv. |
Selvlaget kjøkkeninnredning
Karis etter hvert så gode snekkerferdigheter har også kommet godt med for å holde kostnadene nede.
- Jeg har snekret kjøkkeninnredningen helt selv med rester fra veggpanelingen. Kjøkkenbenken har jeg støpet på stedet. Det hadde jeg aldri gjort før, så jeg måtte bare prøve meg fram, humrer Kari.
- Jeg lagde plass til vasken og et rør, også blandet jeg ut sementen. Når benkeplata var stivnet, pusset jeg den og lakkerte den med gulv-lakk. Det ble veldig bra, smiler hun.
Også badeinnredningen har Kari snekret selv, det samme gjelder alle skap, skuffer og en daybed som står i stua og sengen på det ene soverommet. Den andre sengen har datteren laget, mens sofaen og de øvrige møblene er kjøpt brukt.
Kari har ikke fått noe verdivurdering av hytta etter at den ble ferdig, men sier hun nok ikke kunne bygget den dersom hun ikke hadde gjort jobben selv.
Stemningsfullt innemiljø. |
Forelsket seg i plassen
Karis drømmehytte ligger i et område som heter Stålfjellet, om lag 20 minutter sør for Tärnaby. Det var ikke helt tilfeldig at hytta ble bygget akkurat her. Søsteren og svogeren har fritidsbolig i nærområde, og det var i forbindelse med et besøk hos de, at Kari oppdaget den bortgjemte hyttetomta.
- Det sto en gammel fiskebu her, som jeg tilfeldigvis oppdaget da jeg var på båttur sammen med søstera mi. Jeg forelsket meg helt i plassen, og måtte tilbake, sier hun og fortsetter:
- Jeg husker at jeg satte meg ned her med en kaffekopp og tenkte at her må jeg bygge hytte.
Byggematerialene handlet hun på tilbud, og ellers er mye kjøpt brukt både her og der. |
Kronglet vei fram
Men veien frem til tomtekjøpet var kronglete. Prosessen begynte hun i 2015, og det gikk et par år før Kari kunne sette spaden i jorda.
- Det var mange søknader og telefoner som måtte tas og før jeg fant frem til eierne og fikk kjøpe tomta, forteller hun.
Men fra byggestart og til hytta sto ferdig, tok det ikke mer enn to år.
Nå kan Kari endelig slapp av, og hun er på hytta er hun så ofte hun kan.
- Jeg liker meg så utrolig godt her. Det gir en fantastisk frihetsfølelse å være her, smiler den fornøyde hyttebyggeren.