- Dette er Østlandets største lavvo, kanskje landets, mener Johan Höglund (tv) og Geir Prestegården. Prestegården har tegnet den to-etasjers lavvoen.
Uvdal ut av skyggen
Investeringene var formidable, men konkurser slo bein under mye av satsingen i Uvdal. Nå har den lokale sammenslutningen Miljøringen fått skikk på det meste.
Østlandets største lavvo i Uvdal Alpinsenter står nesten som et symbol på ”den nye tid”. Med glød og iver gikk lokale bedrifter og grunneiere sammen og bygde på dugnadsbasis en ny to etasjes lavvo ved skitrekket.
– Vi har ikke hatt sosiale møtesteder for hyttefolk og gjester. Dermed fridde vi til det lokale næringslivet og fikk bedriftene med på dette unike prosjektet, forteller Miljøringens styreleder, Geir Prestegården til PÅ HYTTA.
Råest på Østlandet
Arbeid og varer for i overkant av en million kroner har gått med i lavvo-byggingen. Den egenartede bygningen ligger i bunnen av bakken og er skifolkets naturlige møtested etter dagens økter. Fra ikke å ha hatt noe særlig å tilby på kveldstid, er det nå liv og røre, forteller Prestegården.
- Vi ”test-åpnet” i jula, og så fikk gjestene plass så å si etter hvert som bordene ble ferdige. Det gleder oss veldig at de besøkende gir uttrykk for at satsingen er positiv.
Mange synes nok det er gøy å komme hjem etter turen til Uvdal og fortelle om den råeste lavvoen på Østlandet, mener Johan Höglund som er daglig leder i Miljøringen Holding og har ansvaret for driften av alpinsenteret.
Mobilt bål
- Det er ikke små dimensjoner over denne, sier Höglund. Diameteren er 9,5 meter og høyden 8 meter. Andre etasje har karakter av et galleri, og i tilknytning til dette har vi også bygd et vip-rom, som grupper, team eller andre kan gjøre seg nytte av.
- Men det typiske bålet midt i lavvoen har dere måttet droppe?
- Ikke helt. Vi har et mobilt ”gassbål”, som dekker ønsket om levende ild, ler han.
De framtidige planene for området har hatt særlig fokus de seinere år. Etter investeringsbonanzaen for noen år siden, kom finanskrisen, og konkurser la en mørk sky over Uvdal. Men gjennom Miljøringen er det meste nå overtatt av lokale krefter, som ser store muligheter i tida som kommer.
- Endelig kan vi se framover. Danskene begynner å booke hos oss, og vi ser på mulighetene for at vi kan trekke til oss besøkende fra de nærmeste tettstedene. Folk i Kongsberg peker seg ut som en interessant målgruppe, sier Prestegården.